Életem eddigi legjobb kelt tésztáját sikerült megalkotnom, amire most nagyon büszke vagyok :D. Ráadásul teljes kiőrlésű lisztből! Szóval most nagy érzelmek kötnek ehhez a kalácshoz. A kringel egy isteni finom fahéjas kalács, ami már csinos kinézetével is rögtön megkapja az ember tekintetét. Ebben a verzióban ráadásul lassú felszívódású és cukormentes :) .
Hozzávalók a kringel, csavart fahéjas kalácskákhoz:
(6 db-hoz)
A tésztához:
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg darált mandula
- 1 evőkanál eritrit
- 1,5 dkg friss élesztő
- 3 dkg kókuszzsír
- 1,8 dl langyos növényi tej
- 1 tojás
- csipet (himalája) só
A töltelékhez:
- 5 dkg kókuszzsír
- 5 evőkanál eritrit
- 2 teáskanál őrölt fahéj
Meglangyosítjuk a növényi tejet és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az evőkanál eritritet. A liszthez hozzáadjuk a sót és a mandulát, majd elkeverjük. Elhabarjuk a tojást, és az olvasztott kókuszzsírral a felfutatott élesztős tejhez adjuk. Összedolgozzuk és 1 órát kelesztjük.
A töltelékhez a felolvasztott kókuszzsírt összekeverjük az eritrittel és a fahájjal. De tökéletes lesz a töltelék úgy is, ha majd kinyújtott tésztát kenjük meg a kókuszzsírral és szórjuk meg az eritrit - fahéj keverékkel.
Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, majd kétfelé szedjük. Téglalappá nyújtjuk úgy, hogy az egyik oldala háromszor hosszabb legyen, mint a másik. Megkenjük a töltelékkel és szorosan feltekerjük. A "kígyó" két végét megfogva kicsit megnyújtjuk a tésztát majd három egyforma darabra vágjuk. Hosszanti irányban bevágjuk, szinte teljesen, majd a két részt megcsavarjuk egymás körül, összefogjuk akét véget és már kész is a kis konty. A tészta másik felével elvégezzük ugyanezt a folyamatot.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ahogy kihűlt már fogyasztható is! :)