Whiskey-s, fűszeres almás pite, a hűvős őszi napokra

2018. szeptember 23. - Norii

pite.pngEgy almás pite, ami garantáltan felmelegít a hűvösebb őszi napokon. Vanília, fahéj, szerecsendió és egy kis whiskey teszi ellenállhatatlanná ezt a klasszikus desszertet. A receptben a liszt nagy részét kiváltottam teljes kiőrlésű liszttel, a cukrot eritrittel , a vajat pedig kókuszzsírral helyettesítettem.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 5 dkg eritrit
  • 25 dkg kókuszzsír
  • 6 evőkanál hideg víz
  • csipetnyi himalája só

+ 1db tojás a tészta megkenéséhez


Az almás töltelékhez:

  • kb. 1 kiló alma
  • 5 evőkanálnyi eritrit (ízlés szerint többet is tehetsz bele)
  • 1 db citrom leve
  • 4 cl whiskey
  • 1 evőkanálnyi kókuszzsír
  • 1 teáskanálnyi fahéj
  • 1 mokkáskanálnyi szerecsendió


pite2.png

Én mindig a töltelék elkészítésével kezdem, így lesz idejük összeérni az ízeknek, amíg a tészta elkészül. Az almákat előkészítjük és vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összeforgatjuk a citromlével, a whiskey-vel, és a fűszerekkel, félretesszük.
A tésztához összekeverjük a liszteket, a sót, és az eritritet, majd egy robotgép segítségével hozzákeverjük a kókuszzsírt, amíg morzsalékos nem lesz. Végül már csak a víz van hátra, amit kanalanként adagolj a tésztához. Ha a tészta összeállt, készíts belőle két gombócot - egyet a tészta alapjának, egyet pedig majd a tetejére - és tedd hűtőbe körülbelül fél órára.

A nagyobb darab tésztát nyújtsd megfelelő méretűre lisztezett felületen, majd helyezd a formába. Ha negyedre hajtod a kész tésztát, könnyen átrakhatod a piteformába.

A tölteléket facsard ki, és így helyezd a tésztára az almát. Én ezek után pici kókuszzsírral (kb. 1 ek.) felfőzöm picit a leszűrt levet, majd a tésztára töltött almákra locsolom

A kisebb adagnyi tésztából csíkokat gyártunk, amikkel tetszés szerint díszíthetjük a piténk tetejét.

Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-40 percig sütjük, még szép aranybarnára nem sül.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezttettemma.blog.hu/api/trackback/id/tr6114257733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.