Az orgona, mint virág mindenki számára ismerős, lehet anyák napi ünnepségek, vagy éppen ballagások központi díszítő eleme...azonban kóstoltad már, hogy milyen íze van?
Ha követsz instagramon (ott mindig több az extra tartalom ;) @5ok_gasztro), pár napja láthattad, hogy az első próbálkozásom egy orgona lekvár volt. Ezek után még készítettem orgonaszörpöt is, ami tényleg extra gyorsan megvan, csak ne lenne a hosszadalmas előkészület... :D A virágszirmokat lepucolni igen csak fáradtságos munka.
Evidens volt, hogy nem szeretném cukorral agyon tolva elkészíteni sem a szörpöt, sem a lekvárt, így eritritet használtam mindkettőnél. A szörpöt elkészítettem lila és fehér virágokból is. Íme, a hozzávalók listája, hátha kedvet kaptok hozzá, és így az orgona virágzásának végén még összedobtok egy kis finomságot. ...és, hogy milyen ízre számíts? Azt az illatot ízként érezni a szádban, amit eddig még csak az orrod érzékelt, hát elsőre fura, de izgalmas.
Hozzávalók a cukormentes orgonaszörphöz:
- 4 dl orgonavirág
- 4 evőkanál eritrit
- 4 dl tisztított vagy/ ásványvíz
- 1 citrom leve
A virágokat szemezd le, úgy, hogy zöld rész ne kerüljön a pucolt szirmok közé. Majd óvatosan mosd meg, és csepegtesd le.
A vizet forrald fel az eritrittel, ekkor add hozzá az orgona szirmokat, és kb. 2 percig forrald.
A tűzről levéve csavard bele a citrom levét, majd szűrd le és melegítsd fel újra.
Hagyd kihűlni, merd üvegbe, és tárold hűtőben!
Ízlés szerint, vízzel hígítva egyedi ízű és különleges frissítő lehet a nagy melegben. :)
A következő terv, ha szépen kivirágzik a rózsa, akkor megpróbálom a rózsaszörp és lekvár elkészítését. Ígérem arról is beszámolok majd! :)
Kóstoltál már orgonát? Esetleg készítettél is már belőle valamit? :)