Egy almás pite, ami garantáltan felmelegít a hűvösebb őszi napokon. Vanília, fahéj, szerecsendió és egy kis whiskey teszi ellenállhatatlanná ezt a klasszikus desszertet. A receptben a liszt nagy részét kiváltottam teljes kiőrlésű liszttel, a cukrot eritrittel , a vajat pedig kókuszzsírral helyettesítettem.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg fehér liszt
- 5 dkg eritrit
- 25 dkg kókuszzsír
- 6 evőkanál hideg víz
- csipetnyi himalája só
+ 1db tojás a tészta megkenéséhez
Az almás töltelékhez:
- kb. 1 kiló alma
- 5 evőkanálnyi eritrit (ízlés szerint többet is tehetsz bele)
- 1 db citrom leve
- 4 cl whiskey
- 1 evőkanálnyi kókuszzsír
- 1 teáskanálnyi fahéj
- 1 mokkáskanálnyi szerecsendió
Én mindig a töltelék elkészítésével kezdem, így lesz idejük összeérni az ízeknek, amíg a tészta elkészül. Az almákat előkészítjük és vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összeforgatjuk a citromlével, a whiskey-vel, és a fűszerekkel, félretesszük.
A tésztához összekeverjük a liszteket, a sót, és az eritritet, majd egy robotgép segítségével hozzákeverjük a kókuszzsírt, amíg morzsalékos nem lesz. Végül már csak a víz van hátra, amit kanalanként adagolj a tésztához. Ha a tészta összeállt, készíts belőle két gombócot - egyet a tészta alapjának, egyet pedig majd a tetejére - és tedd hűtőbe körülbelül fél órára.
A nagyobb darab tésztát nyújtsd megfelelő méretűre lisztezett felületen, majd helyezd a formába. Ha negyedre hajtod a kész tésztát, könnyen átrakhatod a piteformába.
A tölteléket facsard ki, és így helyezd a tésztára az almát. Én ezek után pici kókuszzsírral (kb. 1 ek.) felfőzöm picit a leszűrt levet, majd a tésztára töltött almákra locsolom.
A kisebb adagnyi tésztából csíkokat gyártunk, amikkel tetszés szerint díszíthetjük a piténk tetejét.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-40 percig sütjük, még szép aranybarnára nem sül.