A magyar ember számára talán kicsit megosztó dolog egy krémsajtból készülő torta, ám de a kulináris íz könnyedén meggyőzhet, hogy ez bizony egy igen finom sütemény. Hiába a cukormentesség, még a light mascarpone miatt sem nevezhető a sajttorta diétásnak. Azonban, a hozzáadott cukormennyiség és cukros kekszalap nélkül mégis egy igazán egészséges verziót dobhatunk össze.
Az alapanyagok mennyisége és ára miatt mini verziót szoktam készíteni, de ebből az adagból is bőven jóllakunk. Immáron teljesen áttértem a sajttorta cukormentes verziójára is...és tudod mit? Egyáltalán nem érzem, hogy hiányozna belőle az "édes méreg". Macarponéból, mint fentebb említettem light verziót vettem, a cukrot eritrittel váltottam ki, zablisztet és cukormentes Gullón keksz (katt a képért) adta az alapot kókuszzsírral. Gyümölcsös, fanyar szósszal még ínycsiklandozóbbá teheted a sajttortát. :) Íme a hozzávalók listája és a recept:
Hozzávalók
a tésztaalaphoz:
- 125 g cukormentes Gullón keksz apróra zúzva
- 60 g olvasztott kókuszzsír
a sajtkrémhez:
- 250 light mascarpone sajt
- 125 g 12%-os tejföl
- 1 csapott ek. zabliszt
- 75 g eritrit
- 1 nagy tojás
- kk. vanília aroma vagy egy vanília rúd kikapart magjai
Kb. 160 fokosra előmelegítjük a sütőt. A kekszet összetörjük, vagy daráljuk és összekeverjük az olvasztott kókuszzsírral, majd egy tortaforma (kb. 15- 20 cm átmérőjű) aljába nyomkodjuk. 10 percig sütjük ezt az alapot.
Közben elkészítjük a sajtkrémet. Minden hozzávalót, kivéve a tojást, egy tálba teszünk és robotgéppel alaposan elkeverjük. Legvégül pedig a tojás kerül bele, és ezt is jól beledolgozzuk.
Eközben, ha már kivettük a kekszalapos tésztánk, hagyjuk kihűlni, majd pedig ráöntjük a krémet. 150 fokos sütőben körülbelül 25 perc alatt megsütjük. Mivel pici a tortánk ennyi idő elég lesz.
Érdemes a sütő aljába egy tepsit helyezni kis vízzel, mert ettől szebben sül majd a tortánk.
Amikor még remeg picit a közepe, már kiemelheted a sütőből, tökéletes lesz. Hagyjuk kihűlni és már fogyasztható is! :)
Jó étvágyat!