Ezt (t)ettem ma

Készíts otthon kakaós csigát, megéri!

2018. március 17. - Norii

kakaoscsiga2.png

Évek óta készítem a Street Kitchen blogról, Havas Dóra kakaós csigáját. Mindig isteni finomra sikerül és megéri a hosszú munkaórákat beleölni. Viszont az elmúlt néhány alkalommal elkezdtem kísérletezni a recepttel. Először csak a lisztet cseréltem ki teljes kiőrlésűre. Majd jöttek az elvetemült ötletek, mint, hogy legyen zabliszt az a liszt (hátulütőiről, majd később :D) és a vajat is pótolhatná a kókuszzsír. Így kezdődött ennek a félig- meddig mindenmentes kakaós csigának az élettörténete.



Kérlek, hogy próbáld ki ezt a kakaós csodát, ha nem is ezt a kissé megszorított verziót. Nem fogsz csalódni, és többet nem vágysz a gyorsfagyasztott bolti termékekre sem. Az alap receptet a lead-ben megtaláljátok belinkelve, itt pedig következzen a kis változtatásaimmal, az akár diétás étrendbe is beilleszthető verzió:

 

kb. 16 db csiguszhoz

  • 60 dkg teljes kiőrlésű-, vagy zabliszt
  • 3,5 dl növényi tej
  • 30 g élesztő
  • 50 g eritrit
  • 10 g himalája só
  • 30 dkg kókuszzsír


töltelékhez:

  • 25 dkg eritrit
  • 10 dkg holland kakaópor



A növényi tejet langyosra melegítjük, pici cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk, hogy felfusson. Eközben a lisztet, a sóval, a maradék cukorral összekeverjük.
Az felfuttatott élesztőt hozzáöntjük és simára dagasztjuk. (Ha zablisztet választunk, itt kezdődik a probléma :D hiszen sokkal nehezebb feladatunk lesz, hogy szép tésztát kapjunk. De nem szabad feladni! ;) )
Az eredeti recept szerint itt egy órát pihentetjük hűtőben a tésztát. Majd kb. 1 óra pihenést hagyunk a tésztának (bevallom, én nem vártam ennyit). Majd kinyújtva a tésztát, a szobahőmérsékletű kókuszzsírral megkentem egyenletesen. Összehajtjuk, hűtőbe tesszük, és fél óránként ismét kinyújtjuk a tésztát, úgy, hogy mindig 90 fokkal elforgatjuk (fontos!). Ezt háromszor ismételjük.
Eddig tartott a hosszú procedúra. A tésztánkat kb. 1 centiméter vastagságúra nyújtjuk és a kissé bevizezett felületére szórjuk a kakaós eritrites keveréket. Feltekerjük és a végén pici vízzel rögzítjük a szélét. Felszeleteljük, és tepsire helyezve lenyomkodjuk vizes kézzel a tetejüket. 2 óra kelesztés következik szobahőmérsékleten. Más már nem is maradt hátra, mint előmelegített sütőben, 220 fokon, 20 perc alatt készre sütjük őket.

Oké, bevallom, a legízletesebb azért a fehér lisztes verzió, annak párja nincsen. De a teljes kiőrlésű is szorosan a nyomában lohol. A zabliszteset meg ajánlom, ha tényleg nagyon oda szeretnél figyelni az összetételre. Azért a zabnak van egy jellegzetes íze és picit szárazabb tésztát is kapsz tőle.

 

Ez volt az én mai tízóraim, egy nagy bögre rooibos tea kíséretében. Ha van egy kis időd, hétvégi programnak okvetlenül ajánlom az elkészítését! :) 

Jó étvágyat hozzá! :)
alairas2.png

 





5 ok, amiért sosem vagyok éhes...ezek pedig a reggeli, a tízórai, ebéd, uzsonna, és a vacsora! :) Amennyiben tetszett poszt látogasd meg a blog facebook oldalát is ide kattintva! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ezttettemma.blog.hu/api/trackback/id/tr113732954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása