Torta igazi ínyenceknek. Az alapreceptet kissé megváltoztatva próbáltam egészségesebb verziót kreálni ebből az igazán finom süteményből.
Azonban, karamellt készíteni igazán csak cukorból lehet (Legközelebb kókuszvirág cukorral szeretném kipróbálni), így a torta szívét adó sós karamell réteg is ebből készült. Ezt ellensúlyozva, hamár a cukortól nem tudunk megválni, a tésztát teljes kiőrlésű lisztből készítettem és helyettesítettem benne a cukrot és a vajat. Tehát ilyen módon áll össze a három rétegű tortánk, egy kókuszzsíros, cukormentes alap, majd a sós karamellás réteg és végül egy cukormentes étcsoki lepel kerül rá.
Hozzávalók
Tésztához
- 16 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg eritrit
- 1 db tojássárgája
- 2 dkg hántolt őrölt mandula
- 15 dkg kókuszzsír
- 1 nagy csipet himalája só
- 1 db tojássárgája
Karamellhez
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl tejszín
- 7,5 dkg kókuszzsír
- 1 tk. himalája só
Csokoládé bevonathoz
- 10 dkg Wawel cukormentes étcsokoládé (Pennyben csak 299 ft ;) )
- 1 tk. kókuszzsír
A tésztához a lisztet, a mandulát, az eritritet tálba szórjuk, majd ujjaink között összemorzsoljuk, 1 nagy csipet sóval és 1 ek. hideg vízzel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan simára gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük 1 órát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Piteformába, kerek alakúra nyújtjuk a tésztát. Nekem szilikonos formám van, így már nem kellett kikenéssel- lisztezéssel bajlódnom. A formába helyezett tésztát a villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral leterítjük, babot szórunk rá nehezéknek, és vaksütést végzünk 15 perc alatt. A nehezéket a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát készre sütjük további kb. 10 perc alatt. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A karamellhez 15 dkg cukrot, kb. 1 teáskanálnyi sóval serpenyőben vagy lábasban karamellizáljunk (Nem kevergetjük!), és egyidejűleg felforrósítunk 1,5 dl tejszínt. A karamellt állandó keverés közben felöntjük a forró tejszínnel, majd 2-3 percig forraljuk, amíg az esetleges csomók eltűnnek. Majd apránként hozzáadjuk a felolvasztott kókuszzsírt.
Az omlós tésztát óvatosan kiszedjük a formából. Ráöntjük a kihűlt karamellkrémet, és a hűtőben hagyjuk kissé megszilárdulni. Mindeközben elkészítjük a legfelső szintet. A 10 dkg csokoládét, darabolva vízgőz fölött megolvasztjuk, és végül elkeverjük kb. 1 teáskanálnyi mennyiségű kókuszzsírral. A már kész karamell rétegre öntjük és ismét hagyjuk állni a hűtőben. Nem muszáj díszíteni, de én szórtam rá körbe egy kis darált török mogyorót, hogy még gusztább legyen a végeredmény. :)
Te szereted a sós karamellt? Kóstoltad már? :)
Jó étvágyat!