A Mamám mindig a Horváth Ilona féle szakácskönyvből ismert hókifli receptet készítette, így evidens volt, hogyha a megszokott ízekhez hasonlót szeretnék újra a számban érezni, akkor én is ebből dolgozom.
A tésztában a liszt 3/4-ét teljes kiőrlésű liszttel váltottam ki, ezekkel az arányokkal szinte észre sem vehető, hogy a tészta nem simán, csak fehér lisztből készült. Maradhattam volna a disznózsírnál, viszont úgy döntöttem leváltom a receptben kókuszzsírra. Más zsíros tésztánál is nagyon jól működött már, ha így készítettem. Azt a kevés cukrot is, amit tartalmaz a tészta eritrittel váltottam ki, és az állati eredetű tej helyett cukormentes mandulatejet használtam.
Amitől igazán cukor túltengést okozóak lennének a kiflik, az a külső porcukor borítás. Szerencsére már kapni eritritet por formájában, így külsőségekben teljesen meg fog egyezni az igazi és a mentes sütink, ha ezt használjuk! :)
Hozzávalók:
- 37 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 23 dkg fehér liszt
- 15 dkg kókuszzsír
- 1 dl tejföl
- 1 ek. eritrit
- csipet só
- 2dkg élesztő
- kb. 1 dl tej ( én cukormentes mandulatejet használtam)
A külső réteghez:
- por állagú eritrit
- 1 fél vanília rúd
Töltelékhez:
- kb. 10-12 dkg darált/ vagy durvára tört dió
- kb. 1 ek. hozzáadott cukrot nem tartalmazó baracklekvár
Az élesztőt a tejben megáztatjuk. A liszteket egy tálban elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű kókuszzsírral, majd hozzáadjuk az eritritet, sót, és a megkelt élesztőt. Végül összeállítjuk a tésztát a tejföl hozzáadásával és minimum egy fél órát pihentetjük (amennyiben úgy érzed nem elég lágy a tészta, gazdagítsd még egy kis tejföllel).
A diót a baracklekvárral összekeverjük, sűrű, de krémes állagúra (esetlegesen még eritrittel édesítheted is). Ezért is írtam körülbelüli arányokat. Először inkább kevesebbet készíts el, minthogy túl folyós tölteléket kapj.
A tésztát kb. 3 mm vékonyságúra nyújtjuk és karikákat szaggatunk belőle, aminek egyik szélébe tölteléket töltünk, majd kifliket formálunk belőle. Nekem nem volt most megfelelő méretű kerek szaggató formám, így golyókat formáztam a tésztából, egyenként nyújtottam ki őket és így töltöttem, formáztam.
Az előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt sütjük őket. Amikor kivesszük a sütőből, a tepsin hagyjuk picit pihenni a süteményt. Majd még a meleg, de nem forró kifliket egy fél rúd vanília magjával elkevert, vagy előre az eritritbe tett vanília rúddal ízesített porba forgatjuk.