Te is imádod a zserbót? :) Mi oda és vissza vagyunk érte, így jött az ötlet, hogy ideje ennek a süteménynek is kipróbálni a cukormentes, egészségesebb verzióját. A zserbót mindig Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítjük, így egyértelmű volt, hogy ez lesz az alapja az átalakított receptnek.
Az eredeti recepthez képest, kicseréltem a liszt felét teljes kiőrlésűre, a cukrot eritrittel helyetesítettem, zsír vagy margarin helyett kókuszzsírt használtam, és cukormentes lekvárral édesítettem a reform zserbót - az eredmény pedig leírhatatlanul finom :) !
Bátor voltam és az eddig számomra ismeretlenül hangzó mákos zserbót is kipróbáltam egyúttal, szintén ebből a tésztából. Jelentem, ő is nagyon finoman sikerült. :)
Hozzávalók:
- 17,5 dkg süteményliszt
- 17,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 egész tojás
- 5 dkg eritrit (vagy bármilyen cukor helyettesítő)
- 15 dkg kókuszzsír
- 1 dl növényi tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
A töltelékhez: - 12 dkg darált dió és/vagy 12 dkg mák
- 12 dkg eritrit (vagy bármilyen cukor helyettesítő)
- 20 dkg cukormentes barack lekvár
Minden mentes lekvárt a Pennyben sikerült találnom. Sajnos nem állandó termékük. Leírhatatlanul finom és egy szem hozzáadott cukor sem található benne, csak az érett gyümölcs édessége. Továbbá, semmilyen tartósítószert sem tartalmaz a fent említett magyar termék. 265 grammos és 599 forintba kerül.
Azóta megtaláltam a Lidlben is a lekvár testvérét, ugyanilyen összetevőkkel, és árban is ugyanennyibe kerül.
A bevonathoz:
- 10 dkg cukormentes Wavel étcsokoládé + egy csapott evőkanál kókuszzsír
Az élesztőt langyos tejben egy pici cukor helyettesítő édesítővel felfuttatjuk. A lisztet a kókuszzsírral elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, az eritritet, a tojást, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk kb. 35x25 cm-es nagyságúra. A tészta ne érjen teljesen a tepsi szélekig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot a cukormentes lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió (vagy mák) és eritrit keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órán át.
A tészta tetejét megszurkáljuk egy villával és előmelegített sütőben lassú tűzön sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. Megvárjuk, hogy a tészta kihűljön, addig vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt. Az így kapott csokimázzal leöntjük a kihűlt tészta tetejét. Amint megdermedt a csoki felszeletelhetjük és máris fogyasztható, a puha és ízletes, bűntelen zserbó!
Jó átvágyat!
Te szoktál zserbót készíteni? Van bevált recepted? :)