Ezt (t)ettem ma

Cukormentes zserbó húsvétra

Egészséges újítás az ünnepi asztalra!

2018. március 28. - Norii

zserboindex.pngTe is imádod a zserbót? :) Mi oda és vissza vagyunk érte, így jött az ötlet, hogy ideje ennek a süteménynek is kipróbálni a cukormentes, egészségesebb verzióját. A zserbót mindig Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítjük, így egyértelmű volt, hogy ez lesz az alapja az átalakított receptnek.

Az eredeti recepthez képest, kicseréltem a liszt felét teljes kiőrlésűre, a cukrot eritrittel helyetesítettem, zsír vagy margarin helyett kókuszzsírt használtam, és cukormentes lekvárral édesítettem a reform zserbót - az eredmény pedig leírhatatlanul finom :) ! 
Bátor voltam és az eddig számomra ismeretlenül hangzó mákos zserbót is kipróbáltam egyúttal, szintén ebből a tésztából. Jelentem, ő is nagyon finoman sikerült. :)




Hozzávalók:


  • 17,5 dkg süteményliszt
  • 17,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg eritrit (vagy bármilyen cukor helyettesítő)
  • 15 dkg kókuszzsír
  • 1 dl növényi tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi sütőpor


    A töltelékhez:

  • 12 dkg darált dió és/vagy 12 dkg mák
  • 12 dkg eritrit (vagy bármilyen cukor helyettesítő)
  • 20 dkg cukormentes  barack lekvár 

    Minden mentes lekvárt a Pennyben sikerült találnom. Sajnos nem állandó termékük. Leírhatatlanul finom és egy szem hozzáadott cukor sem található benne, csak az érett gyümölcs édessége. Továbbá, semmilyen tartósítószert sem tartalmaz a fent említett magyar termék. 265 grammos és 599 forintba kerül.
    Azóta  megtaláltam a Lidlben is a lekvár testvérét, ugyanilyen összetevőkkel, és árban is ugyanennyibe kerül.


        A bevonathoz:

  • 10 dkg cukormentes Wavel étcsokoládé + egy csapott evőkanál kókuszzsír

 

Az élesztőt langyos tejben egy pici cukor helyettesítő édesítővel felfuttatjuk. A lisztet a kókuszzsírral elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, az eritritet, a tojást, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk kb. 35x25 cm-es nagyságúra. A tészta ne érjen teljesen  a tepsi szélekig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot a  cukormentes lekvárral megkenjük, és meghintjük a darált dió (vagy mák) és eritrit keverékének a felével. Ráhelyezzük a második lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre rátesszük a harmadik lapot. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órán át.

A tészta tetejét megszurkáljuk egy villával és előmelegített sütőben lassú tűzön sütjük, míg a teteje egyenletes világospirosra sül. Megvárjuk, hogy a tészta kihűljön, addig vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadjuk a kókuszzsírt. Az így kapott csokimázzal leöntjük a kihűlt tészta tetejét. Amint megdermedt  a csoki felszeletelhetjük és máris fogyasztható, a puha és ízletes, bűntelen zserbó!


Jó átvágyat!
alairas2.png


 



Te szoktál zserbót készíteni? Van bevált recepted? :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ezttettemma.blog.hu/api/trackback/id/tr6913783242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása