Ha karfiolt eszik is az ember néha napján, a céklát még mindig kevesebben kedvelik. Ha Te is ebbe a csoportba tartozol, a céklát, és/vagy a karfiolt sem szereted, akkor is érdemes egy próbát tenned ezzel a pizzával, hiszen egyáltalán nem érződik, hogy ebből a két zöldségből készült az alap. Nem utolsó sorban, a gyerekekkel is könnyedén megetetheted, mivel a színes pizza igen vonzó lehet számukra.
- 1 közepes fej karfiol
- fél gumó cékla
- 1 db tojás (mérettől függően, ha a tészta kívánja, lehet 2 db is)
- kb. 2 evőkanál zab
- kb. 3 evőkanálnyi parmezán sajt (reszelve)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só, ízlés szerint
- bazsalikom, oregánó (legjobb a friss zöldfűszer)
+ízlés szerint feltét
A karfiolt megmossuk, darabokra bontjuk és robotgépben, vagy aprítógépben ledaráljuk rizs állagúra. A céklát ugyanígy, fokozatosan hozzá adagoljuk és aprítjuk. Egy konyharuha, vagy valamilyen tiszta textília segítségével kifacsarjuk belőle a nedvesség nagy részét. Figyelem, a cékla fog, de ha azonnal beáztatod a procedúra után az anyagot, akkor ki fog jönni az óriási lila folt.
Egy sütőpapírra/ szillikonlapra szétterítjük és forró sütőben körülbelül 20-30 percig szárítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a zabot, a tojást, fűszereket és a reszelt parmezánt.
Amennyiben az állaga nem formázható még, adjunk hozzá kevés zabot. Sütőpapírral bélelt tepsin kör alakot formázunk a masszánkból és előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük, körülbelül 25 perc alatt
Ha a feltétet rá szeretnénk sütni, akkor félidőben kivesszük és megpakoljuk a pizzát majd visszahelyezzük a sütőbe.
Jelen esetben, én simán megsütöttem a "tésztát" és nyersen fogyasztottuk rajta a feltéteket.